Wat is payroll

In dit artikel heten we je welkom in de wereld van payrolling (Engels voor loonlijst). Deze dienst heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen en is voor veel ondernemers/bedrijven erg interessant. Wat is payroll, wat zijn de voordelen en hoe ziet een payroll constructie eruit? Je leest het allemaal in dit artikel.

We beginnen met het uitleggen wat payroll is, voordat we verder ingaan op dit onderwerp. Een payroll bedrijf neemt de juridische zaken rondom je werknemer uit handen. De werknemer werkt wel voor je bedrijf, maar is officieel in dienst van het payrollbedrijf. Het payrollbedrijf verzorgt onder andere de;

Arbeidsovereenkomsten / De CAO / Salarisadministratie / Verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid / Procedure in geval van ontslag

Pensioenregeling / Arbeidsvoorwaarden / Opstellen van de jaaropgave

 

Simpel gezegd wordt al het (lastige/complexe) papierwerk uit handen genomen. Welke taken en verantwoordelijkheden liggen er nog wel bij de werkgever?

Het werven van nieuw personeel

Bepalen van de hoogte van het salaris

Functioneringsgesprekken voeren

Ondernemen

 

Dit zijn activiteiten die intern worden geregeld, waar een payrollbedrijf geen inspraak in heeft. Deze zaken hebben invloed op de performance binnen je bedrijf, dus dat staat los van payroll. We kunnen je bijvoorbeeld wel adviseren over het type contract of de contractduur.

De voordelen van Payroll

Dat payroll voordelen biedt is in deze introductie wel duidelijk geworden. Echter sommen wij graag nogmaals deze punten voor je op:

Al het (lastige/complexe) papierwerk omtrent juridische zaken, CAO en salaris wordt uit handen genomen /Geen financiële risico’s bij ziekte/verzuim

Het personeel staat niet op jouw loonlijst / Je bespaart veel tijd omdat je minder administratieve werkzaamheden hebt

Arbeidscontracten zijn flexibeler omdat ze onder een andere CAO vallen

 

Wanneer je personeel in vaste dienst hebt, dan ben je hier dus helemaal zelf verantwoordelijk voor. De grootte van je bedrijf maakt in principe niets uit voor payroll. Zowel eenmanszaken, MKB’ers of grote multinationals kunnen gebruik maken van payroll. Ook voor freelancers is payroll interessant. De service blijft namelijk hetzelfde, hoe groot je bedrijf ook is.

Hoe ziet een payroll constructie eruit?

Om je een beeld te geven hoe een payroll constructie eruit ziet maken we dit graag inzichtelijk aan de hand van een voorbeeld:

Stel je bent eigenaar een bouwbedrijf en je hebt een nieuwe timmerman nodig. Je bent druk bezig met de werving en selectie van potentiële kandidaten. Vervolgens nodig je een paar timmermannen uit om langs te komen op gesprek. Eén kandidaat heeft het gewenste profiel en een schat aan ervaring.

Na een tweede gesprek hak je de knoop door; je hebt een nieuwe collega gevonden.

Ondertussen heb je contact gehad met DailyPayroll over het type contact en de hoogte van het salaris. Wij hebben het contract opgesteld met alle juridische aspecten erin. Hierin staat alles vermeld op het gebied van vakantietoeslagen, pensioenpremie, verzuimbeleid, de CAO en natuurlijk de volledige arbeidsovereenkomst.

De timmerman tekent het contract en komt op de loonlijst van DailyPayroll, maar maakt de mooiste meubels van hoge kwaliteit voor jouw bedrijf. Kortom, alles wat de werknemer op de werkvloer doet is de verantwoording van de werkgever. Alles omtrent het dienstverband regelen wij (in samenspraak met jou natuurlijk).

Nadelen van payroll

Ondanks de vele voordelen zijn er ook een paar punten die als nadelig beschouwd kunnen worden. Soms ervaren werknemers de binding met het bedrijf waar ze werken als zijnde slechter. Ze staan op de loonlijst van een extern payrollbedrijf. In theorie is het zo, maar de binding met het bedrijf wordt voornamelijk bepaald door de binding met collega’s, personeelsuitjes en de bedrijfscultuur.

Daarnaast kunnen bedrijven eenvoudiger mensen ontslaan die op een payroll lijst staan. Echter, als je goed werk levert, is de kans op ontslag erg klein! En laatste nadeel gaat over de afdracht van belastingen en premies. Je kunt als bedrijf zijnde aansprakelijk gesteld worden door de fiscus (bijvoorbeeld bij een faillissement), als je niet de juiste belastingen/premies betaald hebt. Gelukkig hoef je je daar bij DailyPayroll geen zorgen over te maken. Wij kennen en hebben het volledige belastingstelsel inzichtelijk. Dit blijkt uit de Verklaringen Betalingsgedrag die wij van de Belastingdienst ontvangen.

Wat kost payroll nou eigenlijk?

De kosten van payroll worden berekend met een zogeheten payroll factor. Deze factor bepaalt uiteindelijk de zogeheten kostprijs. Het brutoloon wordt dan vermenigvuldigd met factor x en dit is de uiteindelijke kostprijs.

De payrollfactor is per organisatie verschillend en ook per werknemer. Dit is afhankelijk van de hoogte van het loon, de functie van de werknemer, het aantal werkuren en de branche waarin je bedrijf zit.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat, zodat wij op een eenvoudige en duidelijke manier een kostenspecificatie kunnen geven. Wij maken graag alles geheel inzichtelijk voor je, om ervoor te zorgen dat je niet tegen een onverwachtse kostenpost loopt. Om de hele payrollconstructie in heldere en begrijpelijke taal uit te leggen nodigen we je graag uit voor een vrijblijvend gesprek. Of we komen bij jou langs, net wat je voorkeur heeft. 

Payroll of vast in dienst nemen?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld over payroll en welke voordelen het met zich meeneemt. De keuze voor het uitbesteden van de dienstverbanden of personeel vast in dienst nemen is een belangrijke strategische beslissing. Bekijk daarom eens goed de payroll constructie en weeg de voordelen af tegen de genoemde minpunten. Payroll houdt je organisatie flexibel, maakt je personeelskosten overzichtelijk en het vermindert je risico’s.

Daarnaast bespaar je jezelf te tijd van het regelen van allerlei juridische en contractuele zaken. Tijd die je liever besteed aan je passie; ondernemen!

 

Payroll oplossing van DailyPayroll bevalt ons prima !

Mark en Belinda
TAG
  • payroll
Door Rajender Peeters